تعریف كمكهای اولیه:
كمكهای اولیه عبارتست از كاربرد ماهرانه اصول پذیرفته شده درمانی به هنگام وقوع یك سانحه یا بد حال شدن ناگهانی , با استفاده از امكانات و وسایلی كه در آن زمان در دسترس وجود دارد . كمكهای اولیه در حقیقت روشهای درمانی تأیید شدهای هستند كه در مورد شخص مصدوم تا رسیدن پزشك یا انتقال به بیمارستان ( اگر لازم باشد ) اجرا میشود .
داشتن معلومات درباره كمكهای اولیه مسئولیتی است همگانی كه نه تنها جان افراد را نجات میدهد و از بروز عوارض ناشی از صدمات و جراحات جلوگیری میكند , بلكه موجب میشود تا روشی منظم در مقابله با فوریتها بر اساس اولویت درمانی آنها تا حداكثر خدمات ممكن , برای حداكثر افراد امكان پذیر گردد .
راهنماییهای عمومی برای انجام كمكهای اولیه :
به عنوان فردی كه كمكهای اولیه انجام میدهید , ممكن است با موقعیتهای دشوار روبرو شوید , تصمیمات و اقدامات شما ممكن است بر حسب شرایطی كه موجب بروز حوادث ناگهانی شده اند, بر حسب عده افراد مبتلا یا درگیر در حادثه , محیط حادثه , فراهم بودن یا نبودن تجهیزات و نیز وسایل زخم بندی فوری و امكان یاری گرفتن از دیگران , تغییر كند . باید آنچه را كه درباره كمكهای اولیه آموخته اید , با شرایط موجود سازش دهیدو یا برحسب موقعیت , از یك روش ابتكاری استفاده كنید
گاهی برای نجات افراد , باید اقدامات فوری بعمل آید و گاه نیازی به شتاب زدگی نیست . كوششها می باید در جهت جلوگیری از صدمات بیشتر , كمك گرفتن از دیگران و قوت قلب دادن به حادثه دیده انجام گیرد .اهم نكاتی را كه به هنگام اقدام به كمكهای اولیه بایستی مد نظر داشته باشید به شرح زیر میتوان خلاصه نمود:
1- قبل از همه مطمئن شوید كه اگر برای نجات مصدوم وارد عمل میشوید , خطری خود شما را تهدید نمیكند
2- به سرعت , بدون دستپاچگی , منظم و هدفدار عمل كنید و اولویت را به موارد اورژانس بدهید .
3- سریعترین اقدام را جهت نجات حادثه دیده از موقعیت وشرایط خطرناك به عمل آورید . برای مثال وی را از آب خارج كنید , از میان شعله های آتش در آورید و به طور كلی از وضعیت های دشواری كه در آن گرفتار شده است دور نمائید .
4- مصدوم را در وضعیت درست و راحت قرار دهید اما مطلقاًَ بیش از آنچه كه لازم است او را حركت ندهید .
5- اقدامات خود را بر حسب نوع جراحات و ضایعات و یا ناخوشی ناگهانی و نیازهایی كه در موقعیت بیمار آنها را ایجاب میكند و نیز در دسترس بودن یا نبودن افراد یا لوازم طرح ریزی كنید به بیان دیگر اقدامات شما درباره كمكهای اولیه باید با تكنیك صحیح و اختصاصی كه در آن شرایط منطقاًَ برای بیمار ضروری است انجام شود .
6- كسی كه كمكهای اولیه را انجام میدهد باید شماره محلهایی كه فوریتهای پزشكی و امدادی را میپذیرند در اختیار داشته باشد ( اگر شماره ای در اختیار ندارد از اطلاعات تلفن میتواند كمك بگیرد ) و به وسیله تلفن مشكل را برای آنها شرح دهد و اقداماتی را كه نجام داده است بازگو كند و از آنها راهنمایی و كمك هایی آمبولانس یا واحد آتش نشانی بخواهد . در موقع گزارش باید نام خود , محل حادثه , عده افراد حادثه دیده , و شماره تلفنی را كه بتوانند با وی تماس بگیرند ذكر كنند و رابطه تلفنی را فوری قطع نكند , زیرا ممكن است آنها بخواهند اطلاعات دیگر ی از او به دست آورند .
7- دقیقاًَ پرس وجو كنید و ببینید چه اتفاقی افتاده است . اطلاعات راجع به حادثه را ممكن است از خود حادثه دیده یا از افرادی كه ناظر حادثه بوه اند جمع آوری كرد .
8- قسمت هایی از لباس حادثه دیده را كه به نقاط مختلف بدن او فشار میآورند شل كنید ( مثل باز كردن دكمه یقه ) و در صورت لزوم لباسهای او را در آورید . اما به خاطر داشته باشید هرگز آسیب دیده را بدون ملافه و پوشش لخت نكنید . ضمناًَ از دستكاری غیر ضروری حادثه دیده احتراز كنید .
9- اگر تنفس قطع شده و یا ضعیف باشد , راه تنفس را باز كرده و در صورت لزوم , تنفس مصنوعی را شروع نمائید .
10- جلوی خونریزی را بگیرید.
11- سطح هوشیاری را بسنجید .
12- از مصدوم در برابر شوك مراقبت كنید .
13- احتمال وجود خونریزی داخلی یا مسمومیت را از نظر دور ندارید اگر حدس میزنید بیمار مسموم شده است , دهان وی رابرای پیدا كردن آثار باقیمانده از ماده مسموم كننده و سوختگی های ناشی از سم به دقت معاینه كنید و اطراف بیمار را برای پیدا كردن منبع مسموم كننده مثل قرص , شیشه دارو , مواد شیمیایی خانگی یا داروهای حشره كش جستجو كنید .
14- قبل از حركت دادن مصدوم , جراحتها و شكستگی های مهم را درمان كنید .
15- مراقب تغییر حال مصدوم باشید و آن را یادداشت كنید .
16- به مصدوم بیهوش یا مصدومی كه مظنون به جراحت داخلی است یا باید بلافاصله در بیمارستان تحت عمل جراحی قرار گیرد , از راه دهان چیزی نخورانید .
17- اجازه ندهید مردم دور شما جمع شوند . این كار باعث اختلال در درمان و مظطرب شدن مصدوم میشود.
18- به مصدوم واطرافیان اطمینان خاطر بدهید واظطراب را از آنها دور سازید .
19- در صورت لزوم , بدون معطلی ترتیب انتقال مصدوم را به بیمارستان یا نزد پزشك بدهید .
20- تا زمانی كه حادثه دیده تحت نظر افراد با صلاحیت مانند طبیب , گروه آمبولانس , گروه نجات یا افسر پلیس قرارنگرفته است و یا تا هنگامی كه خود وی نتواند از خود مراقبت كند و نیز تا وقتی كه تحت مراقبت بستگانش در نیامده است , باید نسبت به او در خود احساس مسئولیت كنید و از وی مراقبت بعمل آوید .
21- از هر گونه اظهار نظر و تشخیص درباره آسیب دیده پرهیز كنید و در مورد وضعیت وی با اطرافیان صحبت و بحث نكنید .
22- بالاتر از همه بعنوان فردی كه كمكهای اولیه را انجام می دهید باید به حدود توانایی های خود آگاه باشید و ضمن كمكهای اولیه و مراقبتهای فوری , هرگز اقدامی نكنید كه سبب تشدید صدمات و جراحات حادثه دیده شود .
نظرات (0)