سازمانهای آتشنشانی با هدف اصلی نجات جان و اموال انسانها تشکیل شدهاند بنابراین یک آتشنشان قادر است در بحرانیترین شرایط محیطی و زیان آورترین شرایط کاری به یاری حادثه دیدگان بشتابد.
با توجه به آمارهای حریق و حوادث، تعداد مصدومین و فوت شدگان مأموران آتشنشان در طی سالیان اخیر نگرانکننده است چرا که آتش نشانان در محیطهای پر مخاطرهآمیز و از جمله انفجارات به امدادرسانی و عملیات میپردازند، لذا آسیبپذیری آنان در حد بالایی است. علاوه بر این، عوارض و مخاطرات شغلی در حرفه آتشنشانی با بروز و تشدید انواع بیماریهای جسمی و روانی جلوه میکند. بر این اساس مهمترین وظیفه آتش نشانان شامل آماده باش شبانهروزی برای شرکت در حوادثی که جان انسان در خطر باشد، انجام عملیات نجات و امداد در حوادثی که جان حیوانی در خطر باشد، شرکت فعال در حوادث طبیعی به منظور یاری رساندن به هموطنان، اداره کردن و مهار آتشسوزیها در صنایع و اماکن مختلف، بررسی علل حریق و حوادث در شرایط محیطی متفاوت و همراه با مخاطرات گوناگون میشود.
به این ترتیب آتش نشانان در هر مأموریت بهطور معمول در معرض چندین عوارض از جمله عوارض ناشی از استرس رانندگی و ترافیک، عوارض ناشی از اثرات دود و گازهای سمی در محلهای عملیات، عوارض ناشی از صدای آژیر، بلندگو و نور چراغ گردان، عوارض ناشی از ترشح هورمونهای دفاعی و آمادگی بدن در برابر حوادث، اثرات ناشی از حرارت در محل حریق، عوارض ناشی از تماس یا جذب مواد شیمیایی از طریق پوست، عوارض ناشی از صدمات فیزیکی در حین انجام وظیفه، عوارض ناشی از دریافت پرتوهای یونساز و تشعشعات رادیواکتیویته قرار میگیرند.
علاوه بر این، آتش نشانان در هنگام انجام عملیات نجات و امداد در معرض عوارضی نظیر رویت صحنههای دلخراش و تألم آور، عوارض ناشی از وقوع انفجار در صحنه حادثه، عوارض ناشی از مسائل ارگونومی وسایل و تجهیزات و ماشین آلات، عوارض ناشی از انجام خدمت به صورت شیفتی، عوارض ناشی از عدم تغذیه صحیح و متناسب با حرفه، عوارض ناشی از استرس پس از حادثه، عوارض ناشی از کار کردن در محیطهای آلوده، عوارض ناشی از کار کردن در محیطهای مرطوب نیز قرار میگیرند.
بر این اساس، مقایسه فاکتورها و عوامل زیانآور در محیط کار با شرایط ویژه شغل آتشنشانی گواه آن است که کلیه فاکتورها و عوامل مذکور در حرفه آتشنشانی وجود داشته ضمن اینکه فاکتورهای دیگری نیز وجود دارد که در قوانین موضوعه لحاظ نشدهاست لذا یک آتشنشان در هر حادثه حداقل ۱۰ مورد از عوامل زیانآور را لمس میکند همچنین آتشنشان در طول خدمت با تمامی فاکتورهای زیانآور در صحنههای عملیات و امدادرسانی مواجه است
نظرات (1)